Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин е доволен от резултатите от разговорите, които е водил през последните дни със средиземноморските страни и Русия, коментира той пред Franceinfo, цитиран от ТАСС.

"На първо място, аз съм благодарен за приема. В навечерието на моите срещи френският президент Еманюел Макрон проведе телефонни разговори с руския президент Владимир Путин и тунизийския лидер Каис Саид," каза Дарманин.

"Имах указанията на президента да информирам колегите си, че лица, които вече нямат основание да бъдат във Франция, трябва да се върнат в родината си", каза той.

Франция и Италия разполагат кораби, авиация и сили срещу мигранти от бреговете на Африка

Франция и Италия разполагат кораби, авиация и сили срещу мигранти от бреговете на Африка

Тунис ще приема депортирани мигранти, но след като минат всчики съдебни стъпки и обжалвания

Според Дарманин събеседниците му "изразиха желание да проверят дали тези хора са граждани на техните страни".

"Струва ми се логично, когато става въпрос за репатриране на чужденци". Той подчерта, че "в списъка на лицата, заподозрени в радикализация, има 231 души, нито един от тях не е френски гражданин".

"Всички имат заповед да напуснат Франция", каза Дарманин.

Той каза, че от 1 юли 48 чужденци вече са депортирани от страната. "Повече от 100 от останалите вече са изолирани, половината от тях са в административни центрове в очакване на депортация. Други са под домашен арест", каза Дарманин.

В същото време френският министър отбеляза, че "понастоящем някои чужденци не могат да бъдат експулсирани, тъй като те идват от страни като Сирия и Либия, където се провеждат военни операции. Заразените с коронавирус не могат да бъдат депортирани", добави Дарманин.

"Всички те, разбира се, са под наблюдение". Той подчерта, че Франция заема "много твърда позиция" по въпроса за депортирането.

"Изправени сме пред двустранна заплаха: хора, изпратени от чужбина и сериозна вътрешна заплаха, хора, които са сред нас, нашите вътрешни врагове. Тези заплахи се увеличават", каза по-рано Дарманин.

Франция към САЩ: Не изтегляйте войски от Ирак и Афганистан, борим се срещу ислямисти
Обновена

Франция към САЩ: Не изтегляйте войски от Ирак и Афганистан, борим се срещу ислямисти

"Изправени сме пред двустранна заплаха: хора, изпратени от чужбина и тези които са сред нас, вътрешни врагове"