Австрия планира да даде възможност на съдилищата да затворят осъдените за престъпления, свързани с тероризма, докато те се считат за заплаха, съобщава "Ройтерс".

Този ход е след стрелбата във Виена миналата седмица, при която осъден джихадист, който е освободен предсрочно от затвора, уби четирима души и бе застрелян от полицията.

"Ако психически ненормален престъпник може да бъде затворен за цял живот, защото е заплаха, то терористът, който представлява заплаха, също може да бъде затворен за цял живот", каза канцлерът Себастиан Курц на пресконференция за пакет от планирани антитерористични мерки.

Австрия погна ислямистите

Австрия погна ислямистите

Операцията не е свързана с терористичната атака на 2 ноември

Курц каза, че това може да се превърне във възможност за съдилища при осъждане на джихадистки престъпления. За тези, които вече са излежали присъдата си, Австрия ще планира по-систематичен мониторинг чрез електронно маркиране.

Пропорционално Австрия има относително голям брой хора, които са се присъединили към "Ислямска държава" в Сирия или Ирак или са се стремили към това.

Курц определи броя на "чуждестранните терористични бойци" в Австрия на над 150, някои от които са в затвора. Освен това над 100 тепърва трябва да се завърнат в Австрия, добави той.

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Курц: Тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям

Не е ясно как такова безсрочно задържане ще бъде съвместимо с Европейската конвенция за правата на човека.

На въпрос дали подобни мерки съществуват и на други места, Курц каза, че някои държави са засилили мерките си, но не посочи какви.

Вицеканцлерът Вернер Коглер, който ръководи младшата коалиционна партия, Зелените, заяви, че новите мерки ще се прилагат за "всички форми на терор", включително "терор от неонацисти".

Курц каза, че мерките, които ще бъдат внесени в парламента през декември за гласуване, имат двоен подход, насочен както към заподозрените в тероризъм, така и към идеологията, която ги движи.

"Ще впишем престъпление, наречено "политически ислям", за да можем да предприемем действия срещу онези, които самите не са терористи, но създават благодатната среда за тях", написа Курц в туитър след заседанието на кабинета.

Полицията в Австрия с крути мерки срещу повече от 40 неонацисти

Полицията в Австрия с крути мерки срещу повече от 40 неонацисти

Заради разпространение на нацистка идеология