Австрийската полиция е извършила хайки срещу 40 заподозрени неонацисти в цялата страна, обвинени в незаконна дейност онлайн, съобщи вътрешното министерство на Алпийската република, цитирано от "Франс прес".

Всички заподозрени са обвинени в престъпления съгласно закона в Австрия, забраняващ разпространението на нацистка идеология, като седмина са обвинени и в подбуждане към омраза.

Австрия погна ислямистите

Австрия погна ислямистите

Операцията не е свързана с терористичната атака на 2 ноември

Обиските са извършени от почти 150 униформени на 11 адреса в седем от деветте провинции на Австрия, се уточнява в изявление на ведомството.

Заподозрените се разпитват.

"Мобилни телефони, устройства за съхранение на данни и други предмети бяха иззети във връзка с предполагаемите престъпления, включително нацистки лични принадлежности", уточняват от министерството.

Предполагаемите престъпления са извършени в социални мрежи като Facebook и WhatsApp, както и в други онлайн пространства като форумите за чат в сайтове за интернет игри.

Австрия затваря всички джамии с радикален ислям

Австрия затваря всички джамии с радикален ислям

Австрийските имами призоваха "мюсюлманите да осъдят злоупотребата с религията им" и да осъдят терора

Четиринадесет от заподозрените притежават законно оръжие, докато на двама вече е забранено да притежават оръжия.

Някои от ударените от полицейските хайки са имали предишни присъди за подобни престъпления.

Законът на Австрия от 1947 г. за забрана на нацистката дейност е един от най-строгите в Европа.

Действията на властите бяха предприети ден след като при полицейска операция бяха направени проверки на над 60 адреса в няколко части на страната, за които прокурорите твърдят, че са свързани с радикални ислямистки групировки.

Прокурорите обаче заявиха, че обиските в понеделник са резултат от разследване, продължило повече от година, несвързано с кръвопролитната терористична атака на джихадист във Виена на 2 ноември, при която загинаха четирима души.

Строги мерки в Австрия след атентата във Виена

Строги мерки в Австрия след атентата във Виена

Учениците са освободени от училище