Австрийските власти обявиха, че планират да затворят "радикални джамии" в резултат на терористичната атака във Виена, съобщи в петък Austria Presse Agentur.

Решението е взето след среща между вътрешния министър Карл Нехамeр и министъра на интеграцията Сузана Рааб с ръководителя на австрийската мюсюлманска религиозна общност Умит Вурал.

Става въпрос за лишаването от легален статут и разпускането на такива джамии.

Вурал, коментира, че в 350 джамии мюсюлманите са призовани да "отстояват справедливостта и човешкото достойнство, да приветстват многообразието на нашето общество".

"Сега, когато терорът достигна прага ни, е по-важно от всякога австрийските мюсюлмани да осъдят злоупотребата с религията си за разпространение на насилие и терор и да изразят дълбокото си съчувствие", каза Вурал като част от молитвата в петък. "Нашата съвместна отговорност е да носим този дух на сближаване в бъдещето."

Имамите на общността на ислямската вяра проведоха мемориален марш до местата на нападението заедно с представители на други религиозни общности в четвъртък. В късния следобед имаше съвместен митинг от представители на младежи и студенти, евреи и мюсюлмани, както и от политици.

Австрия: Всички 15 задържани заради терора във Виена са ислямисти

Австрия: Всички 15 задържани заради терора във Виена са ислямисти

Швейцария задържа двама мъже, Германия установи връзки и с хора, които са "наблюдавани денонощно"