Франция планира да изпрати няколкостотин войници в Румъния като част от евентуално разполагане на източния фланг на НАТО, заяви в събота министърът на отбраната Флорънс Парли на фона на опасенията от руска инвазия в Украйна, съобщи barrons.

Френският президент Еманюел Макрон наскоро изрази готовността на Франция да отиде по-далеч и в рамките на НАТО да се ангажира с нови мисии... по-специално в Румъния. Парли каза пред радио France Inter, че е посетила Румъния в четвъртък, за да обсъди въпроса. Тя заяви, че Румъния е "зона на високо напрежение", която трябва да бъде "успокоена".

"Много скоро ще имаме среща с членовете на НАТО", каза тя, добавяйки, че Париж планира да изпрати "няколкостотин мъже" в Румъния като част от "отбранителен алианс".

Външните министри на Франция и Германия ще посетят Украйна

Външните министри на Франция и Германия ще посетят Украйна

Това съобщи френският министър в Туитър

Кремъл е разположил над 100 000 войници и тежка броня по границите на Украйна, според Запада, който се опасява, че Кремъл ще организира нахлуване.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан каза в събота, че ще посети Украйна на 7-8 февруари с германската колега Аналена Бербок.