Франция и Германия предложиха да се реформират правилата за конкуренцията в Европейския съюз. Двете държави искат да се даде повече власт на Европейския съвет, включително да му се позволи да налага вето на някои антимонополни решения на Европейската комисия, съобщават медии.

Предложението има за цел да помогне на европейските компании по-добре да се конкурират на международно ниво чрез установяване на "по-справедливо и по-ефективно поле на световно ниво".

Това изисква промени в съществуващите европейски правила за конкуренцията. Франция и Германия предлагат да се проучат различни варианти. Да се обмисли дали право на обжалване от Съвета, който може в крайна сметка да отхвърли решения на Комисията, може да е подходящо при някои определени случаи, като има стриктни условия, обявява германското финансово министерство в манифест за европейската индустриална стратегия, публикуван след среща на финансовите министри на Германия Петер Алтмайер и на Франция Бруно льо Мер.

Предложението идва две седмици след решение на Европейската комисия да блокира споразумение за сливане между френската транспортна компания Alstom SA и германския технологичен конгломерат Siemens AG. Според Брюксел споразумението не отговаря на правилата за конкуренция в ЕС. След ветото Франция описа решението като "икономическа грешка", която обслужва интересите предимно на Китай. Париж смята, че правилата на ЕС са "остарели".