Бюджетът на еврозоната ще бъде готов до 2021 г., обявиха Франция и Германия.

Финансовите министри на двете държави представиха предложение за приемане на бюджет на еврозоната до 2021 г., описван като "голям политически пробив", информира EURACTIV.

Създаването на Европейски валутен фонд трябвало да е приоритет

Създаването на Европейски валутен фонд трябвало да е приоритет

Това обяви фаворитът за нов председател на Европейската комисия

Документът от две страници разкрива планове за ограничен общ бюджет на еврозоната, който предимно ще е с фокус инвестиции и конвергенция, стабилизация, която ще бъде свързана с национални реформи.

"Преди години ние дори не можехме да използваме думата "бюджет" на еврозоната. Сега има френско-германско предложение. Това, според нас, е голям политически пробив", обяви френският министър Бруно льо Мер пред журналисти след извънредна среща на Еврогрупата.

Бюджетът ще може да помага на държавите от еврозоната по време на икономически проблеми. Той ще бъде свързан с работната рамка на ЕС и ще бъде част от следващия дългосрочен бюджет на ЕС, който ще влезе в сила от 2021 г., и ще следва същите бюджетни правила.

Снимка 390424

Източник: ЕПА

Инвеститорският инструмент ще се съсредоточи върху финансиране на иновации, изследвания и човешки капитал.

Бруно льо Мер предупреди, че еврозоната не е подготвена за икономически кризи. Той допълни, че "по-силна еврозона е основата за по-силна икономика".

Реалният размер на бюджета не е включен в предложението. Също не е обсъждан от Еврогрупата.

Льо Мер и германският му колега Олаф Шолц продължават да провеждат съвместни пресконференции.

Предложението на Франция и Германия е приветствано от Еврогрупата. През декември ще се проведе среща на върха на ЕС за реформиране на еврозоната.