Френски съдия е издал международна заповед за арест на дъщерята на крал Саудитска Арабия Салман бин Абдулазис, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че принцеса Хаса бин Салман е заповядала на своя бодигард да набие домашна прислужница в нейния парижки апартамент, каза източник, близък до разследването.

Принцесата е издирвана за разпити, свързани с въоръжено насилие, отвличане, кражби и смъртни заплахи.

Саудитското посолство в Париж не отговори на исканията за коментар. Саудитската правителствена служба за комуникации и кралският съд не можеха да бъдат открити за коментар.

Заповедта, издадена през декември, идва в чувствително време във френско-саудитските отношения.

При бившия президент Франсоа Оланд, Франция поддържаше по-тесни връзки със сунитските арабски държави от Персийския залив, по-специално със Саудитска Арабия, поради твърдата си позиция по отношение на Иран в ядрените преговори.

Неговият наследник в Елисейския дворец Еманюел Макрон се опитва да подобри отношенията си с Иран, шиитския съперник на Саудитска Арабия за регионално влияние.

Хаса бин Салман е сестра на могъщия принц Мохамед бин Салман. Той трябва да направи визита в Париж през април, но тя все още не е официално потвърдена.