Организацията за защита на човешките права "Амнести интернешънъл" обвини Франция, че използва извънредното положение за борба с тероризма като претекст за потушаване на мирни протести, включително за чувствителни въпроси като околната среда и пазара на труда, съобщава Ройтерс.

Преди няколко дни президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че правителството ще поиска парламентът да удължи с още няколко месеца извънредното положение, наложено през 2015 г. заради терористичните атаки.

От "Амнести" подчертаха, че между ноември 2015 г. и 5 май 2017 г. властите са използвали пълномощията си за издаване на 155 указа за забрана организирането на обществени събирания.

Организацията също допълва, че са наложени 639 мерки, които не разрешават на конкретни лица да участват на публични събирания, включително 574, които засягат протестиращи за реформиране на трудовото законодателство.

Вместо извънредните пълномощия да защитават френския народ от терористичната заплаха, те са използвани за ограничаване правата на хората да протестират мирно. Стотици активисти и природозащитници неоправдано са получили забрана да участват в протести, подчертават от "Амнести".