Салах Абдеслам е изведен от затвора "Фльори-Мерожис" във Франция тази сутрин, за да бъде екстрадиран в Белгия, съобщава "Брюксел Таймс".

Там той ще бъде съден през октомври за терористичните атаки в Брюксел през март 2016 г.

Роденият в Брюксел френски гражданин беше изведен от затвора между 8.00 и 8.30 часа тази сутрин и закаран на летище, откъдето ще отлети със самолет за Белгия.

Абдеслам е последният жив член на групата джихадистки атентатори, които убиха 130 души в Париж и Сен Дени на 13 ноември 2015 г.

Атентаторът от Париж не обжалва доживотната си присъда

Атентаторът от Париж не обжалва доживотната си присъда

Никой от другите обвиняеми също не е обжалвал присъдата си

Групата беше част от терористична клетка на "Ислямска държава", която извърши и нападение в Белгия на 22 март 2016 г., при което загинаха 32 цивилни и трима извършители, а над 300 бяха ранени.

На 29 юни съд в Париж осъди Абдеслам на доживотен затвор без право на замяна. Той не обжалва присъдата. Така той стана петият подсъдим във Франция, осъден на доживотен затвор - най-тежкото наказание в страната, което прави възможността за освобождаване минимална.

След прехвърлянето му в Белгия той ще бъде затворен в белгийски затвор, преди на 12 септември да започне нов съдебен маратон за атентатите в Брюксел. Делото може да продължи от шест до осем месеца, според федералната прокуратура.

Терористи удариха Брюксел
на живо

Терористи удариха Брюксел

Най-малко 31 загинали и 136 ранени при три експлозии