Френският външен министър Катрин Колона коментира в понеделник, че ситуацията в Запорожката АЕЦ в Украйна е критична и призова за създаването на зона за безопасност на фона на заплахи от възможна ядрена катастрофа, която може да засегне цяла Европа, съобщава АФП.

Тя се е срещнала в понеделник в Ню Йорк с руския външен министър Сергей Лавров.

Възстановено е захранването на Запорожката АЕЦ

Възстановено е захранването на Запорожката АЕЦ

Въпреки подобрението МААЕ определя ситуацията като несигурна

Външният министър на Франция призова Иран да приеме предложението за съживяване на ядрената сделка, като предупреди, че няма да има нищо по-добро.

В началото на годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк външният министър Катрин Колона не изключи президентът Еманюел Макрон да се срещне с колегата си Ебрахим Раиси.

"Ще видим какво ще донесе тази седмица", каза тя пред репортери. "Прозорецът на възможност изглежда готов да се затвори отново."

"Ние многократно казваме... няма по-добра оферта за Иран", каза тя. "От тях зависи да вземат решение.

Иран почти изключва среща Байдън-Раиси

Иран почти изключва среща Байдън-Раиси

Двамата ще участват тази седмица в годишната среща на Общото събрание на ООН

Раиси, в интервю за "60 минути" на CBS News, каза, че е готов за добра сделка, но настоява за гаранции от президента Джо Байдън, че Съединените щати няма отново да напуснат споразумението под ръководството на бъдещ лидер - обещание което администрацията на САЩ смята за невъзможно.

Бившият президент Доналд Тръмп се оттегли от сделката от 2015 г., според която Иран драстично намали ядрената си дейност в замяна на обещания за облекчаване на санкциите.

Администрацията на Байдън твърди, че сделката остава най-добрият начин за ограничаване на ядрената програма на Иран, но е все по-песимистично настроена, че Техеран ще се съгласи на компромис, договорен от посредниците на Европейския съюз.

Колона също планира срещи с колегите си от Китай, Индия и Австралия, чиито отношения с Франция бяха силно обтегнати миналата година, когато отмени голяма сделка за подводници в полза на ядрени подводници на САЩ.

Франция в крайна сметка може и да строи подводници за Австралия

Франция в крайна сметка може и да строи подводници за Австралия

Макрон предлага да достави четири подводници