Засега Франция не планира блокиране, за да ограничи разпространението на COVID-19, заяви говорителят на правителството в сряда.

В същото време, може да бъде удължен полицейският час от 18 часа, а културни забележителности няма да отворят за посетители.

Франция регистрира първия си случай на британския коронавирус щам

Франция регистрира първия си случай на британския коронавирус щам

Увеличават се опасенията за нова вълна от вируса

"Скоростта, с която вирусът се разпространява, не оправдава въвеждането на мерки за локално блокиране", каза Габриел Атал пред BFM TV.

Франция има най-високия брой случаи на COVID-19 в Западна Европа и пети в света и вече има две национални блокировки.

За момента ресторантите и баровете са извън ограниченията и не е ясно кога може да се отворят отново. Атал каза, че е малко вероятно кината и концертните зали да могат да бъдат отворени на 7 януари.

Рекорд от починали във Франция от COVID-19

Рекорд от починали във Франция от COVID-19

Страната се бори с пандемията

Културните институции във Франция се надяват да могат да отворят вратите си отново по Коледа, въпреки че правителството се отказа от тази идея преди празничното сезон. Атал призна, че Франция е започнала по-бавно своята кампания за ваксинация срещу COVID в сравнение с други европейски страни, като от неделя са приложени под 200 дози в сравнение с десетки хиляди на други места.

Но той отхвърли критиките към властите, като увери, че няма недостиг на ваксини и Франция ще изпълни целта да ваксинира милион души до февруари.

Припомняме, че рекорд от починали отбеляза Франция от COVID-19, докато броят на новооткритите положителни случаи остава значително по-нисък в сравнение с върховете от месец ноември.