Франция се подготвя да направи носенето на маски задължително на работното място, обяви правителството, информира АФП.

Министърът на труда Елизабет Борн заяви пред осведомителната агенция, че след летните отпуски през август като допълнителна мярка в борбата с коронавируса ще е "системното" носене на маска в закрити работни пространства, включително зали, коридори, съблекални и офиси.

Ръст на COVID-19 заразените във Франция

Ръст на COVID-19 заразените във Франция

Тревожни данни от Париж

Борн се срещна с представители на работодателски организации и синдикати, за да обсъдят новата мярка, която според нея се основава на препоръката на съвета за обществено здраве към правителството.

Франция вече задължи носенето на маски в обществения транспорт и закрити обществени пространства като магазини и държавни учреждения, но остави това решение на работодателите на работните места към момента.

Това е критикувано в отворено писмо на група здравни експерти, публикувано във вестник "Либерасион". Те сравняват натрупалият се вирус във въздуха в закрити пространства като "цигарения дим".

Експертите призовават правителството да направи носенето на маски задължително във всички закрити пространства и класните стаи, а също така да насърчи да се работи дистанционно.

Коронавирусът отне живота на повече от 30 400 души във Франция.