Франция трябва да остане нащрек, тъй като през следващите две седмици повече хора ще бъдат хоспитализирани в отделения за интензивно лечение, което отразява обострянето на инфекциите с COVID-19 през последните дни, заяви здравният министър Оливие Веран, цитиран от "Ройтерс".

Веран обаче отхвърли необходимостта от ново блокиране на цялата страна, като каза пред телевизия BFM, че Франция има други средства за борба с вируса, включително тестване.

"Не мога да си представя общо заключване. Заключването беше капак на препълнен съд за готвене", каза той.

В петък здравните власти съобщиха за 8 975 нови потвърдени случая, почти 1500 по-високи от предишния дневен пик от 7 578 на 31 март, когато Франция беше в едно от най-строгите заключения за коронавирус в Европа.

Към петък броят на жертвите във Франция възлиза на 30 686 души.

Тревожни COVID-19 новини от Франция, Испания и Италия

Тревожни COVID-19 новини от Франция, Испания и Италия

Рекорден брой заразени за 24 часа от началото на епидемията във Франция

Тъй като нарастването на инфекциите е засегнало главно млади хора, които са по-малко склонни да развият усложнения, досега е имало по-малко напрежение във френските болници, които почти бяха претоварени в края на март.

"Не всички сме на същата епидемична вълна като миналата пролет. Ние сме в по-бавна тенденция, но такава, която трябва да ни предупреди ", каза Веран.

"Тази седмица 55 пациенти бяха хоспитализирани средно в отделения за интензивно лечение всеки ден, това означава, че сме средно 1500-2000 души, хоспитализирани в отделения за интензивно лечение на месец в нашата страна. Това не е неутрално и трябва да бъдем изключително бдителни ", добави той.

Настоящият брой на хоспитализациите отразява заразени преди две седмици инфекции, каза Веран.

"Така че е очевидно, че през следващите 15 дни ще има увеличение, няма да е масово, но въпреки това ще има увеличение на броя на тежките случаи и на броя на хоспитализираните и в отделенията за интензивно отделение", допълни здравният министър.