Френската прокуратура започна разследване срещу подполковник от френските въоръжени сили във връзка със съмнение за предаване на важна информация на руските специални служби. Това съобщи министърът на френските въоръжени сили Флорънс Парли в ефира на радио "Европа 1", цитирана от ТАСС.

"Мога да потвърдя, че срещу високопоставен служител е започнато съдебно разследване поради подозрение, че е предал (важна информация) или е причинил увреждане на сигурността", коментира тя.

Норвегия изгони руски дипломат за шпионския скандал

Норвегия изгони руски дипломат за шпионския скандал

Руският дипломат има 72 часа да напусне страната

"Срещу него е образувана процедура, тъй като Министерството на въоръжените сили се обърна към прокуратурата. Предприехме всички необходими мерки за сигурност. Сега е необходимо съдебната система да си свърши работата в съответствие с принципа на тайна на разследването."

Тя добави, че само съдебната система ще може да потвърди мотивите за действията и да определи елементите на евентуално престъпление.

Според информация в медиите офицерът е служил във военна база в Италия. Той е задържан от служители от Главната дирекция за вътрешна сигурност (DGSI) на Франция, когато планирал да се върне в Италия в края на ваканцията си.

"Офицер от френските въоръжени сили, чието работно място е в чужбина, беше обвинен в предаване на информация на чужда сила, събиране на информация, увреждаща основните интереси на държавата, за да ги предаде на чужда сила, разузнаване в полза на чужда сила и разкриване на националните тайни на отбраната от лице, отговорно за запазването на тази тайна", коментира източник на фреската съдебна система пред ТАСС.

Източникът отбеляза, че съответната жалба на френския департамент по отбраната е получена от прокуратурата на 22 юли тази година, а разследването започва на 29 юли. Военнослужещият е арестуван на 21 август.

3 г. затвор за австрийския полковник, шпионирал за Русия

3 г. затвор за австрийския полковник, шпионирал за Русия

Обвиняемият е предал информация за оръжия на Австрия