Пенсиониран полковник от армията на Австрия е осъден на три години затвор по обвинения в шпионаж в полза на Русия, информира АФП.

71-годишният, чието име не се разкрива, е "предал държавни тайни на Австрия на чужда разузнавателна служба", постанови съд в Залцбург и добави, че той "умишлено е разкрил военни тайни".

Започна процесът срещу австрийския военен, обвинен в шпионаж за Русия

Започна процесът срещу австрийския военен, обвинен в шпионаж за Русия

През ноември 2019 г. прокуратурата го обвини в предаване на секретна информация за австрийски оръжия и позиции на артилерията в замяна на 280 000 евро

Съдебният процес започна през март при закрити врата, за да се избегне разкриването на класифицирана военна информация. Той е обвинен в предаване на държавни тайни в период на повече от 25 години, за което е получил 280 000 евро.

Адвокатът на осъдения заяви, че клиентът му е получил малка сума за информация, която е обществено достъпна.

Прокуратурата пък обяви, че обвиняемият е предал информация за оръжия на Австрия и организацията на сухопътните и военновъздушни сили на страната. Той е поддържал контакт с руското разузнаване до пенсионирането си.

Задържаният в Австрия руски шпионин направи пълни самопризнания

Задържаният в Австрия руски шпионин направи пълни самопризнания

Поискал да се откаже, от Кремъл не му позволили...

При задържането му австрийски медии го описаха като офицер със среден ранг, който е работил в отдела за планиране към Министерството на отбраната.

През юли 2019 г. Австрия издаде международна заповед за арест на руски военен разузнавач, Игор Егорович Зайцев, който е вербувал полковника. Издадени са европейски и международни заповеди за арест по молба на полицията в Залцбург.

Според австрийски медии полковникът е поддържал контакт с руския агент чрез използване на модерно оборудване.

Шпионски скандал между Австрия и Русия

Шпионски скандал между Австрия и Русия

Задържаният полковник от австрийската армия в продължение на 30 г. е предоставял тайни на Русия