В Залцбург започна съдебният процес срещу австрийски полковник от запаса, който е обвинен в шпионаж, държавна измяна и предаване на военни тайни на руското военно разузнаване в продължение на най-малко 25 г., пише "Гардиън".

Шпионски скандал между Австрия и Русия

Шпионски скандал между Австрия и Русия

Задържаният полковник от австрийската армия в продължение на 30 г. е предоставял тайни на Русия

71-годишният бивш военнослужещ беше арестуван през ноември 2018 г. През ноември 2019 г. прокуратурата го обвини в предаване на секретна информация за австрийски оръжия и позиции на артилерията в замяна на 280 000 евро.

Съдиите в районния съд в Залцбург обявиха тази сутрин, че процесът ще се води при закрити врата, тъй като най-вероятно по време на процеса ще бъдат представени държавни тайни и информация на военното разузнаване.

В Австрия заловиха втори руски шпионин

В Австрия заловиха втори руски шпионин

Става дума за човек от спецслужбите…

Подсъдимият, който е от Залцбург, отхвърля всички обвинения. Той твърди, че е предал информация, която е била публична, включително във вестници и интернет. Адвокатът му коментира, че клиентът му е "патриот", който е поддържал контакти с "определени хора в чужбина", но никога не е нарушавал закона.

От държавното обвинение съобщиха, че бившият военен се е свързал за първи път с руското военно разузнаване по време на командировка през 1987 г.

През юли 2019 г. Австрия издаде международна заповед за арест на руски военен разузнавач, Игор Егорович Зайцев, който е вербувал полковника. Издадени са европейски и международни заповеди за арест по молба на полицията в Залцбург.

Задържаният в Австрия руски шпионин направи пълни самопризнания

Задържаният в Австрия руски шпионин направи пълни самопризнания

Поискал да се откаже, от Кремъл не му позволили...

Според австрийски медии полковникът е поддържал контакт с руския агент чрез използване на модерно оборудване.

Процесът, по време на който ще бъдат изслушани 19 свидетели, ще продължи пет дни. Присъдата се очаква на 19 март.