В Австрия е заловен още един руски агент, който е шпионирал за Москва не само в армията, но в контраразузнаването, съобщават австрийските издания в. Kronen Zeitung и oe24.at.

Уточнява се, че става дума за служител на Федералното ведомство за защита на конституцията и борба с тероризма (BVT).

Както и в случая със заловения полковник от австрийската армия, който е предавал разузнавателна информация на Москва, вторият шпионин също е посочен от спецслужбите на партньорска държава. Разследването срещу него е в ход от ноември 2017 г.

Задържаният в Австрия руски шпионин направи пълни самопризнания

Задържаният в Австрия руски шпионин направи пълни самопризнания

Поискал да се откаже, от Кремъл не му позволили...

В. Kronen Zeitung съобщава, че австрийските спецслужби са предприели обиски в централата на BVT и на два адреса, свързани със задържания. Следствените органи са поискали информация за негова банкова сметка.

За разгласяване на държавна тайна австрийското законодателство предвижда наказание до 10 години затвор.

Припомняме, преди това беше задържан бивш полковник от австрийската армия, който в продължение на 20 години е работил за руското военно разузнаване ГРУ. За шпионската си дейност си той е получил около 300 хиляди евро. Съобщава се, че не е имал достъп до информация с високи нива на секретност.

Москва привиква посланика на Австрия

Москва привиква посланика на Австрия

Виена обяви, че 70-годишен пенсиониран полковник от австрийската армия е предоставял секретна информация

Заради случая външният министър на Австрия Кнайсл отмени посещението си в Русия, което беше планирано за 2 и 3 декември. Тя предупреди, че ако подозренията за шпионаж се потвърдят, може да се стигне до обтягане на отношенията между Австрия и Русия.

Руската страна прехвърли вината за случая на Австрия, като я упрекна в "мегафонна дипломация".