Външните министри на Русия и на Австрия, Сергей Лавров и Карин Кнайсл са обсъдили по телефона делото срещу австрийския полковник в оставка, който е заподозрян от Виена в шпионаж в полза на Русия.

Лавров е определил като неприемливо и противоречащо на нормите на международните отношения отправянето на публични обвинения без доказателства.
Всякакви взаимни безпокойства трябва да се обсъждат по съществуващите канали за диалог и въз основа на фактите, настоя Лавров.

Австрийският външен министър е обяснила мотивите на австрийските власти и е изразила надежда, те да не окажат влияние за бъдещото развитие на двустранните връзки между двете страни.

Кнайсъл отмени посещението си в Русия, което беше планирано за 2 и 3 декември. Тя предупреди, че ако подозренията за шпионаж се потвърдят, може да се стигне до обтягане на отношенията между Австрия и Русия.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин бе гост на сватбената церемония на Карин Кнайсъл през август месец тази година. 

Още вчера обаче австрийският посланик в Москва Йоханес Айгнер ще бъде привикан в Министерството на външните работи на Русия.

Вчера австрийските власти съобщиха, че се води разследване срещу австрийски полковник в оставка за шпионаж в полза на руските служби. Според обвиненията той е предавал на руското военно разузнаване информация за австрийската военна авиация, за високопоставени чиновници. Прокуратурата проверява дали е имало разгласяване на държавна тайна. Полковникът е сътрудничил на руското ГРУ от 90-те години на миналия век.

"Die Presse" съобщи, че задържаният полковник е направил пълни самопризнания.

В. Kronen Zeitung съобщи обаче, че документи показват, че още през 2006 г. полковникът се опитвал да прекрати шпионската си дейност, но руските служби не са му позволили да го направи

Руската страна прехвърли вината за случая на Австрия, като я упрекна в "мегафонна дипломация".