Франция забрани събирането на повече от шест души на открито, тъй като третата вълна от коронавирус достигна своя връх с рекордните 45 000 нови случая в четвъртък. В седмичното си обръщение министърът на здравеопазването Оливие Веран призна, че епидемичната ситуация е тежка Франция. "Тенденцията се ускорява почти навсякъде", каза той, като обяви ограничителни мерки в Обе, Нивр и Рона, като общият брой на департаментите с ограничения достигна 19.

Веран обаче опроверга възможността за трета блокада. В цялата страна има вечерен полицейски час, а ресторантът, баровете, музеите и кината са затворени.

Докато броят на смъртните случаи през последните 24 часа е бил 225, новите хоспитализирани пациенти остават основната грижа. Ситуацията остава най-обезпокоителна в северните райони на парижкия регион Ил дьо Франс и О-дьо Франс и Прованс в южната част, която е свидетел на увеличен брой болнични.

Според последните данни, 13,6% от възрастното население е ваксинирано. Общо 7 168 437 (над 7,1 милиона) души са получили поне една инжекция и 2 610 990 (над 2,6 милиона) са получили и двата изстрела. Общо от 27 декември са приложени 9 780 000 (близо 9,8 милиона) дози.

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че френският министър на културата е хоспитализиран с COVID-19, като това е последният разболял се висш служите, тъй като нацията е ударена от трета вълна коронавирусни инфекции.

74-годишната Розлин Бачелот обяви, че се е оказала положителна и хоспитализацията ѝ е била публично оповестена в сряда, точно когато министърът на заетостта Елизабет Борн напусна болницата.

Президентът Еманюел Макрон обяви във вторник, че Франция ще ускори кампанията си за ваксиниране.

Лекарите съобщават за все по-голям брой случаи на млади хора без други здравословни проблеми, влизащи в отделенията за интензивно лечение.

Макрон настоя Франция да ускори ваксинацията

Макрон настоя Франция да ускори ваксинацията

Франция си постави за цел да ваксинира 10 милиона души до средата на април и 30 милиона