Франция обяви нови мерки за справяне с домашното насилие, предаде The New York Times.

Те бяха оповестени днес, Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета.

Правозащитните организации приветстваха промените, но заявиха, че предложенията на правителството не са достатъчни и не са отпуснати достатъчно средства, за да бъдат мерките ефективни.

Снимка 454440

Източник: EPA/БГНЕС

Френското правителство разкри новите мерки на фона на стряскащата статистика за убитите или пострадали жени във Франция.

Само за миналата година 121 жени са били убити от настоящи или бивши партньори.

Според данни на правителството, една жена бива убита във Франция на всеки три дни, което е един от най-високите проценти в Западна Европа.

Всяка година във Франция приблизително 219 000 жени на възраст от 18 до 75 години са обект на физическо или сексуално насилие от настоящи или бивши партньори, но само 20 процента подават официални жалби, показва правителствената статистика.

Десетки хиляди се събраха в Париж и други градове в събота, за да протестират срещу насилието, основано на пола във Франция.

Снимка 454441

Източник: EPA/БГНЕС

На маршовете участниците, облечени в лилаво, носеха плакати с имената, снимките и годините на жертви на домашно насилие. Кампания с плакати и графити в цялата страна също предупреди за епидемия от "фемицид" - насилие срещу жени, основано именно на половата им принадлежност.

Премиерът Едуар Филип заяви, че твърде дълго време е съществувало "колективно мълчание" за неспособността да се реши проблемът.

"Това мълчание убива и продължава да го прави", каза Филип на пресконференция в Париж, за да очертае новите мерки, които се появиха след месеци консултации между френските власти, адвокати, прокурори и асоциации.

Филип каза, че правителството ще работи за това първо в училищата да се повиши осведомеността за насилието, основано на пола. Ще се открие денонощна телефонна линия за домашно насилие. Броят на социалните работници в полицейските управления ще се увеличи. 

"Като го влагаме в закона, ние казваме на тези жени:"Вие не сте виновни за случващото се, вие сте жертвите ", каза премиерът.

Правителството ще наложи по-строги наказания за партньорите, които тормозят и настояват жените да се опитват да се самоубият.

Някои от предлаганите мерки обаче срещнаха отпор, като например предвиденото право на лекарите да придвижват сигнали за насилие, въпреки отказа на пациенти. Според критиците на тази мярка, така се нарушава конфиденциалността между лекар и пациент.