Френското правосъдие повдигна официални обвинения срещу четирима лица за подготовка на атаки срещу центрове за ваксинация срещу коронавирус, съобщава BFM, позовавайки се на източник в съдебната система.

Мъжете на възраст между 43 и 69 години, които са близки до ултрадесни организации, са били задържани във вторник

В петък те са обвинени в "подготовка на насилствени действия срещу центровете за ваксинации и редица институции", каза източникът.

По негова информация трима мъже са затворени, четвъртият е поискал отлагане на заседанията по неговия случай и е временно задържан.

Според полицията обвиняемите също са заподозрени в принадлежност към ултрадесните, чийто представител Реми Дайет редовно се застъпва за "народен преврат" във Франция и няколко други държави.

По-рано Министерството на вътрешните работи на републиката изрази загриженост от увеличената честота на атаки срещу ваксинационни центрове.

В началото на август в Тулуза неизвестни лица избиха прозорците на сграда, където гражданите се ваксинират. По-късно нападателите организираха погром във ваксинационен център в департамент Изер. През юли хулигани подпалиха ваксинационния комплекс срещу COVID-19 в департамент Пиренеи-Атлантика.

Обвинението е повдигнато от френски съдия по въпросите на тероризма. Двама от мъжете също са обвинени в участие в отвличането на 8-годишно момиче през април. Реми Дайе, водеща фигура в конспиративните среди, беше арестуван през юни заради отвличането, докато се връщаше във Франция с полет от Сингапур.

Анти-терористичен съдия разпореди арестите като част от разследване на група, известна като Honneur et nation (Чест и нация).

Заподозрените, общо 12, са заподозрени в планиране на поредица от атаки, включително срещу центрове за ваксинации, видни личности и журналисти, според източници, близки до случая.

Екипът е планирал "множество насилствени действия, насочени към институционални сайтове, центрове за ваксинации, 5G антени ...".

Френската полиция започва да пази ваксинацонни центрове от антивакс вандализъм

Френската полиция започва да пази ваксинацонни центрове от антивакс вандализъм

Франция: Който атакува здравните специалисти атакува нацията