Френският парламент прие двата законопроекта за предотвратяване на разпространението на фалшива информация по време на предизборни кампании.

Припомняме, че още през октомври новите мерки получиха одобрението на депутатите, но трябваше да се върнат в Сената за гласуване.

Законопроектите "Фалшиви новини" позволяват на кандидат или политическа партия да поиска съдебно разпореждане, предотвратяващо публикуването на "невярна информация" през трите месеца на национални избори.

Франция прие закон срещу фалшивите новини и пропагандата

Франция прие закон срещу фалшивите новини и пропагандата

Съдът ще преценява…

Те също така предоставят на властите във Франция възможността да затварят всяка мрежа, "контролирана от или под влиянието на чужда сила", ако "умишлено разпространява фалшива информация, която може да промени целостта на изборите".

Президентът Еманюел Макрон подкрепи законодателните промени, тъй като лично се е сблъсквал с фалшиви новини за себе си. Опозицията обаче ги атакува като прибързани, неефективни и опасни за свободата на словото. 

Министърът на културата Франк Риесте защити необходимостта от подобен закон в изказването си пред депутатите преди вота. По думите му, фалшивите новини в момента се разпространяват прекалено свободно и нанасят по-големи вреди.