Франция се нуждае от имиграционни квоти. Това обяви кандидатът на консерваторите за президент на Франция Франсоа Фийон преди посещение в югоизточния граничен град Мантон, цитиран от Ройтерс.

Имиграцията и сигурността са топ въпросите в кампанията за президентските избори през април и май. Според крайнодесния лидер на "Националния фронт" Марин льо Пен Франция трябва да напусне Шенген.

Фийон ще бие Льо Пен за Елисейския дворец

Фийон ще бие Льо Пен за Елисейския дворец

Фийон и Льо Пен за основни фаворити за президентския вот

"Искам Франция да може да решава всяка година броя на хората, които може да приеме на територията си", изтъкна Фийон пред радио RMC и телевизия BFM преди обиколката си в Югоизточна Франция.

Фийон, който според социологическите проучвания ще победи Льо Пен, ако отидат на балотаж, ще изнесе реч в Ница, където бяха убити десетки хора при нападение с камион в средата на миналата година.

Той ще призове ЕС да приеме по-стриктни мерки при предоставяне на убежище на бежанци и като цяло в имиграционната политика, за да се справи със заплахите от ислямски екстремисти.

Френският политик също иска да не се дават социални помощи на мигранти, които живеят легално във Франция по-малко от две години.

Съветник на Фийон заяви, че бившият премиер няма да подкрепи Франция да напусне Шенген.