Франция критикува Австрия и Дания за координация с Израел за разработването на нови ваксини срещу Covid-19, съобщава АФП.

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви израелското партньорство в понеделник, като заяви, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) е "твърде бавна в одобряването на ваксини". 

Френското външно министерство защити агенцията и настоя, че "най-ефективното решение за задоволяване на ваксинационните ни нужди трябва да остане в европейска рамка".

"Това е, което гарантира солидарността между държавите-членки, която е по-важна от всякога", се казва в изявление късно в сряда.

Европейските служители са под натиск да засилят ваксинационните кампании, които изостават от тези на други страни, включително Израел и Великобритания, които одобриха коронавирусните ваксини няколко седмици преди EMA.

"Дейли експрес": ЕС е разтърсен от бунта за ваксините

"Дейли експрес": ЕС е разтърсен от бунта за ваксините

Австрия, Дания, Полша и Словакия се отказват от Брюксел

"Вече не трябва да зависим единствено от ЕС," заяви Курц преди пътуването си до Израел с датския си колега Мете Фредериксен в четвъртък, за да се договори за общо производство на бъдещи ваксини и сътрудничество в областта на научните изследвания.

Съседите на Австрия Словакия, Унгария и Чехия вече са заобиколили EMA, за да одобрят руските и китайските коронавирус ваксини.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан призна в сряда "значителни" недостатъци във ваксинационната политика на ЕС, но критикува това, което той нарече "опити за отделяне".

Вместо това европейските държави трябва да обединят ресурсите си, за да увеличат капацитета за производство на ваксини в Европа, "нещо, което правим в процес", се казва в изявлението на министерството.

"Процесът на одобрение за европейския пазар също беше преразгледан с въвеждането на спешни процедури за ваксини, насочени към нови варианти".

Чехия е втората държава от ЕС, поръчала китайска ваксина

Чехия е втората държава от ЕС, поръчала китайска ваксина

Не е ясно колко дози са поръчани