Австрия и Дания спират да разчитат единствено на ЕС за ваксини срещу коронавирус и ще работят с Израел за производството на ваксини от второ поколение, съобщава АП.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц планира да посети Израел с датския премиер Мете Фредериксен в четвъртък и да се консултира с премиера Бенямин Нетаняху относно изследванията и сътрудничеството за производство на ваксини.

ЕС се сблъска с критики за бавното разпространение на ваксини, докато Израел ваксинира голяма част от населението си.

Курц заяви в изявление във вторник, че по принцип е правилно да се възприеме общоевропейски подход към ваксинациите, но Европейската агенция по лекарствата е твърде бавна при одобряване на ваксини и посочи недостатъци с доставките на компаниите.

"Трябва да се подготвим за по-нататъшни мутации и вече не трябва да зависим единствено от ЕС при производството на ваксини от второ поколение."

Курц заяви, че Австрия и Дания "вече няма да разчитат на ЕС в бъдеще и през следващите години ще произвеждат дози от второ поколение ваксина за последващи мутации на коронавируса заедно с Израел, както и за проучване на възможностите за съвместно лечение".

Досега Австрия е ваксинирала малко под 5,5% от населението си.

Ръст на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 в някои държави

Ръст на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 в някои държави

Най-висок е процентът на желаещите във Великобритания