Над 50 настоящи и бивши световни лидери, включително и Владимир Путин, се събраха във френската столица за погребението на бившия президент Жак Ширак, който почина на 86-годишна възраст миналата седмица, съобщават France24 и други медии.

Днес в страната е обявен национален траур.

Ширак беше изпратен с военни почести в Дома на инвалидите в централен Париж, където беше положен ковчегът с тялото преди да продължи траурната процесия в катедралата "Сен Сюлпис". В църквата ще бъде отслужена меса, а французите ще имат последна възможност да се сбогуват с бившия френски президент.

Снимка 445297

Източник: ЕПА

Драпираният с флага на Франция ковчег беше положен за два дни в Дома на инвалидите, където хиляди французи се стекоха, за да се сбогуват с Ширак.

На траурните служби присъстват бившият президент на САЩ Бил Клинтън, руският лидер Владимир Путин, йорданският крал, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, белгийският лидер Шарл Мишел, бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и други.

По-голямата част от политическия елит на Франция присъства на службите, включително политически съюзници и опоненти. Крайнодесният лидер Марин льо Пен планираше да присъства, но се отказа, след като семейството на Ширак категорично се обяви против присъствието й.

Валери Жискар д'Естен, който много рядко се появява на публични събития, също присъства на службата в "Сен Сюлпис". Третият президент на Франция в Петата република е на 93-годишна възраст. Той надживя Франсоа Митеран, починал през 1996 г., и Ширак. Именно Валери Жискар д'Естен посочи за премиер Жак Ширак през 1974 г. След оставката на Ширак през 1976 г., двамата станаха политически врагове.

След погребението президентът на Франция Еманюел Макрон ще е домакин на обяд със световните лидери в Елисейския дворец.

Макрон нарече Ширак "велик французин".

Бившият президент ще бъде погребан до дъщеря си Лоранс на частна церемония в Монпарнас.

Снимка 445294

Източник: ЕПА

Ширак беше държавен глава на Франция между 1995 и 2007 година, а след това беше пожизнен член на Конституционния съвет. Той беше и премиер на два пъти (между 1974 и 1976 г. и между 1986 и 1988 г.), а в периода между 1977 и 1995 г. беше кмет на Париж.

Ширак е роден през 1932 г. в семейството на изпълнителен директор на самолетна компания. Той започва кариерата си на държавен служител през 1950-те години и дори се присъединява към комунистите, но през 1967 г. се състезава за депутатско място в Националното събрание (френския парламент) като голист (от тогавашния френски президент Шарл дьо Гол).

Като президент беше известен с икономическите си политики, основани на дирижизма, който е икономическа доктрина, в която държавата играе голяма роля, включително по отношение на инвестициите.

Снимка 445295

Източник: ЕПА

Ширак също така се противопостави на инвазията на САЩ и оглавяваната от тях международна коалиция в Ирак през 2003 г.

По негова инициатива президентският мандат във Франция беше скъсен от седем на пет години след референдум през 2000 г.

Той беше избран за президент през 1995 г., като си осигури втори мандат през 2002 г., подкрепен от 82 процента от избирателите, след като се състезаваше срещу лидера на крайната десница Жан-Мари льо Пен.

Като президент той получи инсулт през 2005 г., а през 2007 г. обяви, че няма да участва в следващите избори. След пенсионирането си, той създаде Фондация "Ширак", хуманитарна организация, която се стреми към мир и предотвратяване на конфликти по целия свят. Влошаването на здравето му обаче го принуди да прекрати политическата си дейност.

Снимка 445293

Източник: ЕПА

Французите изпращат Жак Ширак

Французите изпращат Жак Ширак

Панихидата е с начален час 14,00 часа местно време