Франция наложи в понеделник забрана за рекламиране на изкопаеми горива, съобщава "Анадолу".

Забраната влиза в сила за всички петролни енергийни продукти, енергия от изгаряне на въглища и въглеводороди. Природният газ е освободен от забраната до юни 2023 г.

Според базирания в САЩ Climate Accountability Institute компаниите за изкопаеми горива са сред най-големите замърсители с въглерод и печелят милиони, като същевременно насърчават продажбата на въглища и газ.

През последните години има нарастващо търсене в световен мащаб за забрана на рекламите на изкопаеми горива. Миналата година "Грийнпийс" и 20 други екологични организации поискаха забрана в целия Европейски съюз на рекламите на изкопаеми горива.

Забраната за реклами във Франция бе включена в закона за климата, приет от парламента през август 2021 г., който има за цел да наложи по-строги разпоредби за намаляване на потреблението на енергия и насърчаване на мерки за устойчива енергия.

Някои форми на реклама като финансови инвестиции в изкопаеми горива или спонсорство, свързано с комуникация, не са включени в забраната. Също така рекламата ще бъде допустима за декарбонизиран водород, горива, които имат най-малко 50% съдържание на възобновяема енергия и отговарят на критериите за намаляване на емисиите на парникови газове, както и доставка на газ с 50% съдържание на биогаз.

Неспазването на забраните може да доведе до санкция между €20 000 - €100 000, а повторните нарушители може да трябва да платят двойна сума.

Ако Русия врътне кранчето, то Франция минава на мазут

Ако Русия врътне кранчето, то Франция минава на мазут

Париж търси енергийни алтернативи