Енергийните компании във Франция подготвят планове за действие в случай на прекратяване на доставките на руски газ и преоборудват котлите си с мазут, съобщават медиите, като се позовават на участници в конференцията "Икономически срещи" в Екс-ан-Прованс, южната част на страната.

"Това, което направихме, е да преустроим котлите си, за да работят както на газ, така и на мазут, а при необходимост можем дори да преминем на въглища", каза главният изпълнителен директор на Michelin Флоран Менего.

Той заяви, че макар да има вероятност от недостиг на газ в Европа, нефтът все още ще бъде на разположение като алтернатива: "Целта е да се избегне необходимостта от затваряне на завода, ако се сблъскаме с недостиг на газ".

Според информацията френският министър на икономиката и финансите Бруно льо Мер, който говори на конференцията, е заявил: "Ще се подготвим за пълно прекратяване на доставките на руски газ, това е най-вероятният вариант днес. Това означава, че ще ускорим енергийната си независимост".

Пълното спиране на руския газ - най-вероятният сценарий, според Франция

Пълното спиране на руския газ - най-вероятният сценарий, според Франция

Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер зове за подготовка

Френският министър на енергийния преход Аниес Паниер-Рунаше също предупреди, че е необходимо да се подготвим за пълно спиране на доставките на руски газ.

"Трябва да приемем най-лошия сценарий, защото той съществува. Във всеки един момент Русия може напълно да прекрати доставките на газ", заяви френският министър в интервю за вестник "Фигаро", публикувано в неделя.

Припомняме, Франция не получава природен газ от Русия по тръбопровод от 15 юни, след като руският енергиен гигант "Газпром" предупреди тази седмица, че намалява рязко доставките за Европа по газопровода "Северен поток-1" заради "технически проблеми", пише френската редакция на европейското електронно издание The Local. Днес се разбра, че Канада ще върне отремонтирана турбината, заради която Русия заяви, че намалява подаването.