САЩ обявиха името на френски ветеран от Чуждестранния легион, който е заподозрян за планирането на кървавите терористични атаки в Париж и Брюксел, съобщават световни агенции.

Държавният департамент на САЩ добави Абделила Химиш, известен още като Абу Сюлейман ал Фаранси, в списък с глобални терористи.

Според департамента Химиш е сформирал силна клетка на ДАЕШ ("Ислямска държава") от 300 "европейски чуждестранни терористи" и е помогнал в плановете за извършването на терористичните атаки във френската столица и в Брюксел.

Американски и френски официални представители описват Хамиш като 27 или 28-годишен французин от марокански произход, който е служел 6 месеца в Чуждестранния легион на Франция.

Припомняме, при атаката в Париж през ноември 2015 г. бяха убити 130 души, а други стотици пострадаха. Терористичната атака в Брюксел през март 2016 година взе живота на 32 души.

Държавният департамент отбелязва, че Химиш е помогнал за подготовката на тези атаки, както и за изпращането на бойци в Ирак и Сирия.

В терористичния списък също са включени Абдулла Ахмед ал Мешедани, който е приютявал терористи, както и Базил Хасан, който е обвинен в раняването на 70-годишен датски историк през февруари 2013 година.