Шофьорите в повечето европейски държави казват, че са приели по-безопасно и по-вежливо поведение зад волана, но това не се отнася много за французите и гърците, които споделят върха в класацията на най-грубите шофьори на Стария континент.

Това става ясно от социологическо проучване на IPSOS, цитирано от АФП.

Анкетираните шофьори в повечето европейски държави заявяват, че е по-малко вероятно да прибягват до обиди спрямо преди година, да натискат клаксона, да изпреварват отдясно или да шофират твърде близо до колата пред тях.

Изследването обаче е установило, че гърците и французите е по-вероятно да не спазват безопасно разстояние от автомобила пред тях (47%) и да обиждат други шофьори (70%).

66% от испанците пък бързат да натиснат клаксона, според изследването, проведено в 11 държави от IPSOS за компанията за поддръжка на пътища Vinci Autoroutes.

Гърците са на върха по опасно поведение на пътя, докато британците са последни.

88% от европейските шофьори признават, че понякога превишават скоростта - 1% надолу спрямо 2019 г., а 61% - три процента надолу, признават, че не спазват безопасна дистанция.

Шведите е най-вероятно да шофират твърде бързо и да се разсейват.

Холандските шофьори пък е най-вероятно - повече от половината - да изпреварват отдясно.

Положителният резултат от проучването е, че само при два от 14 индикатора за опасно поведение на пътя има увеличение. Изследването е направено на базата по телефона и данни от шофирането, събрани с GPS.

1/5 от шофьорите, увеличение с 1% от 2019 г., казват, че са излизали от колата си, за да се разправят с друг водач на автомобил. Поляците (37%) са на върха по този показател.

20% от френските шофьори, в сравнение с 16% в Европа, заявяват, че "не са същите хора, когато шофират". Те смятат, че са по-нервни, импулсивни и агресивни от нормалното им поведение.

Според данни на ЕС 22 800 души са загинали на пътя в Общността през 2019 г., което е с около 7000 по-малко спрямо 2010 г. - представлява спад от 23% и с 2% спрямо 2018 г.

Европейската комисия обяви в доклад, че целта на ЕС за намаляване жертвите на пътя наполовина до 2020 г. от 2010 г. няма да бъде изпълнена.