Министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно льо Мер се обяви за създаване на "европейска империя", която е способна да се противопостави на Китай и САЩ и в която страните от Източна Европа играят по-важна роля, информират АФП и "Файненшъл таймс".

Льо Мер представя визията в книгата си "Новата империя: Европа в XXI век".

"Ние сме в много специален момент от европейската история", коментира той по време на представянето на книгата, която той е написал по коледните празници.

За първи от 1957 г. ЕС може да изчезне или да бъде сведен до нищо на международната сцена, предупреди той.

В книгата министърът анализира необходимостта ЕС да отстоява "европейския суверенитет" пред Китай и "новия Път на коприната", както и пред "Америка първа" на президента Доналд Тръмп.

С Макрон напред към светлото бъдеще!

С Макрон напред към светлото бъдеще!

В плана на Макрон има за всекиго по нещо: за източноевропейците повече сигурност и отбрана, за западноевропейците повече грижа за климата, а всъщност е проектиране на френски политики (и интереси) на паневропейско ниво плюс много, много социализъм

"Ние сме изправени пред прост избор: по-силен съюз или васалност", предупреждава той и призовава за "нова империя". Мер обяснява, че е използвал "нова империя" с цел да "събуди духа...на европейската сила".

Империя с правила, която спазва върховенството на закона, с граници, с култура, с държави, които имат своята идентичност, култура, памет, която трябва да се уважава, предлага той.

Бруно льо Мер обаче разяснява, че идеята не е "доминираща империя", а "мирна империя".

"Тази васалност е реалност", пише той.

"Васализация е, когато САЩ налагат екстериториални санкции на ЕС. Когато налагат мита върху стомана и алуминий, което пряко засяга живота на работниците и заводите за стомана в Северна Франция. Васализация е, когато Китай реши да купи голям брой стратегическа инфраструктура в Европа. Васализация е, когато автономни коли ще имат американски навигационни системи и азиатски батерии", пише Льо Мер в книгата.

Според него Брекзит е показал, че "европейският проект е смъртен".

В началото на март френският лидер Еманюел Макрон представи своята визия за бъдещето на ЕС. Манифестът "Европейско възраждане" се отнася до най-различни сфери, включително търговия, бизнес среда, земеделие, околна среда, сигурност, бюджет, технологии и други.

Макрон: Време е за реформа на Шенген

Макрон: Време е за реформа на Шенген

Европа да се справи с бежанската вълна