Френските профсъюзи блокираха няколко петролни рафинерии, като целяха да причинят недостиг на бензиностанции, след като месечната стачка на обществения транспорт не успя да принуди правителството да оттегли плановете си за пенсионна реформа, предаде "Ройтерс".

Работниците в рафинерите на Порт Джером и Фос на Exxon Mobil France започнаха четиридневна стачка, твърди синдикатът CGT.

Говорителят на Exxon потвърди, че 140 000 барела на ден Fos-sur-Mer, които представляват около 10% от продукцията на френската рафинерия, са блокирани, но добави, че рафинерията в Порт Джером от 240 000 барела на ден работи нормално.

Започнаха решаващите преговори във Франция за пенсионната реформа

Започнаха решаващите преговори във Франция за пенсионната реформа

Премиерът Едуар Филип намекна, че двете страни могат да постигнат компромис

Френският премиер Едуар Филип заяви, че страната не е изложена на риск от недостиг на гориво и че полицията ще гарантира, че депата от петрол няма да бъдат блокирани.

"Хората имат право да стачкуват, но нямат право да блокират рафинерии", подчерта той по радиото RTL.

Филип поясни, че е отворен за обсъждане на промените в средната възраст за пенсиониране със синдикатите, което е една от основните пречки за плановете за пенсионна реформа, които предизвикаха протести.

Министерството на околната среда заяви, че всички френски рафинерии продължават да работят, но пет от седем временно изпитват затруднения с дистрибуцията на своите продукти.

Не се очакват проблеми с бензиностанциите, чиито доставки са гарантирани от отделна мрежа от около 200 депа.

В понеделник служител на профсъюза на CGT заяви пред "Ройтерс", че всички френски рафинерии ще стачкуват 96 часа от вторник до петък и ще затворят напълно.

Синдикатите обещаха да спрат реформите, които са централна част от програмата на президента Еманюел Макрон. Националните стачки и демонстрации затвориха училищата и затвориха транспортните услуги, докато демонстрациите доведоха до сблъсъци с полицията. Синдикатите планират четвърти ден на национални демонстрации в четвъртък.

Франция обяви пенсионната реформа – вдига възрастта за пенсиониране

Франция обяви пенсионната реформа – вдига възрастта за пенсиониране

Филип разкри детайли от новата пенсионна реформа