Има френско-германски консенсус военният министър на Германия Урсула фон дер Лайен да поеме управлението на Европейската комисия, а шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард да наследи Марио Драги на поста председател на Европейската централна банка, информира "Политико".

"Вчера Макрон предложи на Меркел Фон дер Лайен за Комисията, тя го подкрепи", каза европейски представител.

"Той също предложи Лагард за ЕЦБ. Това означава две жени, които са компетентни и могат да се погрижат за европейския проект, двете най-влиятелни позиции. Те също представляват обновяване, защото не са обичайните лица в Брюксел. Фон дер Лайен има предимство с езиковите си умения по френски, което е важно за Франция, а също така познава Брюксел добре", поясни представителят.

Евролидерите не успяха да се договорят за топ позициите, отлагат разговорите за утре

Евролидерите не успяха да се договорят за топ позициите, отлагат разговорите за утре

28-те лидери на страните членки на ЕС ще подновят разговорите във вторник сутринта

Ако бъде номинирана и избрана, Лайен ще е първата жена, която ще оглави Европейската комисия. Освен това Европейската народна партия ще продължи да контролира Комисията.

Като военен министър Лайен не заемаше главна роля в някои от най-тежките казуси в ЕС през последните години - върховенството на закона и миграцията. Това означава, че тя няма врагове сред различните лагери в Европейския съвет, например като Вишеградската четворка.

Но с номинирането на Лайен изниква друг проблем. Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия в Европейския парламент, е гласен за председател на законодателния орган. Но двама германски консерватори на топ позиции в ЕС едва ли ще представлява географски и политически баланс.

Борисов предложил премиера на Хърватия за председател на ЕК

Борисов предложил премиера на Хърватия за председател на ЕК

Колегите му били против Кристалина Георгиева за това, че навремето напуснала поста

Според дипломати на срещата на евролидерите се разпространява идеята, че Вебер ще получи втората част от петгодишния мандат на новия парламент. Председателят на ЕП се избира за 2 години и половина.

Името на Сергей Станишев се завъртя като възможен кандидат за председател на Европейския парламент.

60-годишната Лайен е военен министър на Германия от 2013 г. Преди това тя ръководеше Министерството на труда. Близък съюзник на Меркел, тя е единственият министър, който е в кабинета на канцлера от 2005 г.

Лайен е родена в Брюксел. Владее немски, английски и френски език.

Междувременно германският таблоид "Билд" пише, без да се позовава на източници, че Лайен ще поеме поста шеф на Европейската комисия, ако й бъде предложен.

Говорителят на правителството на Германия Щефан Зайберт заяви пред "Билд", че "не коментираме имена".