Броят на мигрантите, които влизат нелегално в Европейския съюз, преминавайки през Западните Балкани, се е удвоил тази година, съобщи граничната агенция на ЕС, Фронтекс в четвъртък, като мнозинството идват от Сирия и Афганистан, съобщава "Ройтерс".

Фронтекс съобщава, че 22 600 мигранти са открити по незаконни марштути към ЕС в Западните Балкани от януари до юли, което е увеличение от 90% в сравнение със същия период през 2020 г.

През юли броят им е нараснал с 67% в сравнение със същия месец преди година, се казва в изявление на Фронтекс.

Много държави членки на ЕС се притесняват, че развитието на ситуацията в Афганистан, където талибани бързо превземат територията и принуждават хората да бягат, може да предизвика повторение на миграционната криза в Европа през 2015/16 г.

По това време хаотичният прилив на повече от милион души от Близкия изток и Афганистан разтегна системите за сигурност и социално подпомагане и подхранва крайнодесните политически групи.

Общо броят на нелегалните гранични преминавания в ЕС от началото на годината достигна над 82 000, с 59% повече в сравнение със същия период на миналата година, според Фронтекс.

Шест държави от ЕС предупреждават срещу търсещите убежище от Афганистан

Шест държави от ЕС предупреждават срещу търсещите убежище от Афганистан

Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания и Холандия пишат до ЕК да продължи с депортацията