От Федералната служба за сигурност в Санкт Петербург арестуваха седмина, подготвяли терористичен акт в руския град. Това съобщиха от Федералната служба за сигурност (ФСБ), цитирани от ТАСС.

Терор в метрото на Санкт Петербург
Обновена

Терор в метрото на Санкт Петербург

Най-малко 10 загинали и около 47 са пострадали

"Федералната служба за сигурност след проведени оперативно разяснителни мероприятия в Санкт Петербург пресече незаконна дейност на конспиративна клетка поддръжници на международната терористична организация "Ислямска държава", се казва в съобщението от силите за сигурност.

В документа се отбелязва, че терористичната клетка е ръководена от чужбина чрез Telegram.

15 вече са загиналите при атентата в Санкт Петербург

15 вече са загиналите при атентата в Санкт Петербург

Починала е жена, родена през 1960 г.

Те са планирали на 16 декември да извършат терористични атове на камикадзета в едно от култовите учреждения, а така също и да убият граждани чрез самоделни взривни устройства в местата, където има много хора.

В съобщението се казва, че е иззето значително количество взривни вещества, компоненти на самоделни взривни устройства, автоматично оръжие, боеприпаси, екстремистка литература.

Предотвратиха атентат в Санкт Петербург

Предотвратиха атентат в Санкт Петербург

Седем души са задържани

Съобщава се и за унищожена лаборатория за подготовка на взривни устройства.

По информация на РИА Новости по-рано директорът на ФСБ Александър Бортников заяви, че през 2017 са предотвратени 18 мащабни терористични акта. Спецслужбите са разбили терористична клетка, в която са влизали родени в Централна Азия. Те са възнамерявали да извършат нападение по време на новогодишните празници в Москва.