Лидерите на групата на най-развитите икономически страни се договориха да направят опит да ограничат глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий до 2050 година.
Това стана ясно след срещата на високо равнище в италианския град Л'Акуила, съобщи БиБиСи.

Американският президент Барак Обама заяви, че страните са направили голяма крачка в справяне с климатичните промени.
Президентът на САЩ добави, че развитите страни са поели отговорността да поемат инициативата в борбата срещу климатичните промени.

Според генералния секретар на ООН Бан Ки Мун обаче това е крайно недостатъчно и трябва да бъдат определени и целите до 2020 г.

„Лидерите на Г8 имаха уникалната възможност, която може никога повече да не се появи", каза Бан в свое изявление. Срещата не даде „достатъчно резултати", добави той.

Развитите страни ще намалят емисиите с 80% до 2050 година, за да позволят глобално спадане на тези емисии с 50% до същата дата.

Експерти обаче посочват, че в общата декларация на страните от Г8 не е дадена никаква информация за това, как ще бъдат постигнати тези цели и каква ще бъде цената.

Развитите страни бяха критикувани, че избягват да определят междинни цели и трудните преговори тепърва предстоят, когато експертите се съберат, за да договорят постигането на поставените амбициозни задачи.
Съкращаването на вредните газове е все още само цел и за постигането й ще е необходимо сътрудничеството на бързо развиващите се страни като Китай и Индия.

По време на срещата са обсъждани също така и световната икономическа криза и начините за справяне с последствията от нея, снабдяването с храни, тероризма и разпространението на ядрените оръжия.

В сряда лидерите на Г-8 публикуваха декларация, в която потвърждават, че са "дълбоко загрижени" от ядрената програма на Иран. Те осъдиха и последните ядрените опити в Северна Корея и изстрелването на ракети от тази страна.

Лидерите на Г-8 изразиха безпокойство от връзката между международния тероризъм и организираната престъпност и подчертаха, че е необходима по-добра координация в борбата с тези две заплахи.

В общата декларация се отбелязва още, че светът е изправен пред все по-сериозни предизвикателства като тероризма, търговията с хора, незаконният трафик на имигранти, търговията с наркотици и оръжие, контрабандата, прането на пари и корупцията. Тези проблеми представляват сериозна заплаха за вътрешната и международната сигурност, подчертаха още високопоставените делегати.