Британският премиер Тереза Мей заяви, че по време на преговорите за Брекзит правата на гражданите са били приоритет номер едно, съобщават местни медии.

Мей подчерта пред парламента на страната, че тези права трябва да бъдат реципрочни и постоянно да бъдат тълкувани.

Мей: Лондон няма да плати нито едно пени на ЕС, ако не бъде постигнато споразумение

Мей: Лондон няма да плати нито едно пени на ЕС, ако не бъде постигнато споразумение

Великобритания няма да плати договорената сметка от 39 милиарда лири...

По време на изслушването тя обобщи сключеното през миналата седмица споразумение между Лондон и ЕС по първата фаза от Брекзит.

Мей увери, че правата на гражданите на ЕС ще бъдат гарантирани със споразумението за Брекзит, което ще бъде вкарано в рамките на британския закон и ще бъде защитавано от британските съдилища.

Първоначално ЕС искаше правата да бъдат гарантирани от Европейския съд.

Що се отнася до финансите премиерът на Обединеното кралство обеща на данъкоплатците да видят "значително спестяване" в сравнение с членството на страната в ЕС.

Пробив в преговорите между Брюксел и Великобритания за Брекзит

Пробив в преговорите между Брюксел и Великобритания за Брекзит

Това обяви шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер

Тя също повтори гаранцията, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия.

Министър-председателят изтъкна, че Великобритания напуска ЕС на 29 март 2019 г. и че финансовите задължения ще са между 35 и 39 милиарда британски лири.

Тя приветства договореностите с Брюксел, подчертавайки, че това доказва, че Обединеното кралство може да напусне ЕС по "плавен и дисциплиниран начин", информира АФП.

Според нея това е "добра новина" за тези, които се страхуват, че Брекзит никога няма да се случи заради "заплетените преговори" и тези, които се "тревожеха, че ще излезем без споразумение".