Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис съобщи, че депутатите ще гласуват за ратифициране на Преспанското споразумение с Македония до края на следващата седмица, пише гръцкият вестник "Катимерини".

След среща с политическия секретар на управляващата партия СИРИЗА Вуцис отбеляза, че процесът по ратифициране на договора ще започне през следващите дни на ниво комисии и ще завърши с дебат в пленарна зала и финално гласуване до края на следващата седмица.

Ципрас спечели вота на доверие с три гласа разлика

Ципрас спечели вота на доверие с три гласа разлика

151 депутати го подкрепиха...

"Всеки ще получи думата. Всеки ще получи време", каза Вуцис пред журналисти след първата среща с политическия секретар на СИРИЗА, откакто "Независми гърци" напуснаха коалицията.

СИРИЗА се нуждае от най-малко 151 гласа в 300-местния парламент, за да ратифицира сделката, но след разпадането на коалицията партията има 145 депутати.

Междувременно хиляди протестиращи се очаква да пристигнат в гръцката столица в неделя за организиране на демонстрации срещу споразумението.

В същото време "Катимерини" пише, че правителството е обезпокоено от продължаващия сблъсък между бившия военен министър Панос Каменос и бившия външен министър Никос Кодзиас.

Споразумението с Македония е изгодно за Гърция, обяви Ципрас пред парламента

Споразумението с Македония е изгодно за Гърция, обяви Ципрас пред парламента

Ципрас призова депутатите да подкрепят правителството

Кодзиас напусна поста през октомври 2018 г. заради разногласия с Каменос за споразумението с Македония. В неделя Каменос подаде оставка по същата причина - противоречия с правителството за споразумението с Македония.

В четвъртък Кодзиас описа Каменос като "крайнодесен". "Независими гърци" на Каменос бяха коалиционен партньор на лявото правителство на премиера Алексис Ципрас в продължение на 4 г.