Гърция се съгласи на компромис за нови реформи в опит да се излезе от безизходицата с кредиторите от ЕС и МВФ и да се отпусне нов транш от спасителната програма. Това заявиха източници от ЕС, цитирани от "Франс прес".

Финансовият министър на Гърция Евклид Цакалатос одобри мерки, които автоматично ще бъдат задействани, ако Атина не изпълни поставените бюджетни цели, поясниха източниците.

Кредиторите постигнаха обща позиция за Гърция

Кредиторите постигнаха обща позиция за Гърция

Работя на принципа, че сега институциите имат обща позиция

"Гардиън" пише, че Атина и кредиторите са постигнали съгласие да работят върху нови реформи.

Кредиторите се връщат в гръцката столица, за да обсъдят нов пакет от мерки, за да са сигурни, че ще се спазят условията към спасителната програма.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че достатъчно напредък е постигнат, за да се върнат официалните представители в Атина "в много кратък срок".

Те ще работят с гръцките власти върху нов пакет от реформи, включително данъчни реформи и регулации на пазара на труда.

Смесената политика ще се промени - избягване от строги мерки за икономии и по-силно подчертаване върху по-дълбоки реформи, добави той.

Обаче Дейслблум изтъкна, че не може да обещае прекратяване на строгите мерки за икономии.

Щом пакетът бъде одобрен, Еврогрупата ще прецени дали е достатъчен, за да бъде отпуснат нов транш на Гърция.

Според кореспондента на британското издание в гръцката столица правителството на Гърция е обявило победа, тъй като днешното споразумение няма да включва допълнителни строги мерки за икономии.

Еврокомисарят Пиер Московиси заяви на пресконференция в Брюксел, че двете страни са ангажирани да постигнат споразумение по нови фискални мерки.

Днешното споразумение е важна стъпка, смята той.