Гърция кани Путин, Макрон и принц Чарлз на военен парад на 25 март пред гръцкия парламент в центъра на Атина. Парадът ще се проведе при спазване на мерки за защита от пандемия, съобщават медиите в Гърция.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че ограниченията ще бъдат по-строги или облекчени в зависимост от епидемиологичните данни. В този контекст правителството реши да разреши парада за 200-годишнината от гръцката революция от 1821 година.

В контекста на конкретното тържество правителството е изпратило покани и до руския президент Владимир Путин, френския президент Еманюел Макрон и принц Чарлз от Обединеното кралство. Според информацията никой от гостите не е отхвърлил поканата.

Този ход има символичен характер, тъй като Русия, Франция и Великобритания са трите "велики сили", които подкрепят Гърция в историческата морска битка при Наварино (20 октомври 1827 г.) срещу Османската империя.

Според държавната телевизия ERT, французите са нетърпеливи да присъстват на парада, а изтребители Rafale ще се присъединят към бойните самолети на гръцките ВВС над небето на Атина.

Уебсайтът Onalter съобщава, че 4 Rafale и F-15 на САЩ, които ще са в Суда, Крит, поради съвместни учения с гръцки F-16, ще се присъединят към парада.

През ноември Гърция изпрати официално искане до САЩ за придобиване на 18-24 стелт многофункционални изтребители-бомбардировачи F-35, започвайки през 2021 г.

Правителството на Гърция петкратно увеличи разходи за отбрана в размер на 2,5 милиарда евро за 2021 г., а в края на 2020 г. турският министър на отбраната Хулусу Акар обясни на Гърция, че "каквито и оръжия да купите, не е достатъчно".

Гърция и Турция преговарят за предотвратяване на война

Гърция и Турция преговарят за предотвратяване на война

Организираните разговори на високо равнище са приветствани от международната общност