Решението на Русия да експулсира членове на гръцкото посолство в Москва е "произволно, отмъстително и не се основава на доказателства". Това обяви гръцкото външно министерство в дълго съобщение по въпроса, цитирано от "Катимерини".

Гърция гони двама дипломати на Русия

Гърция гони двама дипломати на Русия

Забранява на още двама да влизат в Гърция

В понеделник Русия обяви, че отговаря на неприятелския акт на Атина, която експулсира двама руски дипломати през юли.

Гърция и Русия са в дипломатическа война

Гърция и Русия са в дипломатическа война

Андреас Фриганас беше извикан

В съобщението Атина отбелязва, че насърчава политика на приятелско съвместно съществуване с Русия, която е голяма страна със силно присъствие на европейската сцена.

"В момента Русия изглежда не може да разбере принципните позиции на гръцката външна политика", подчертава гръцкото ведомство и пояснява, че откакто Москва започна да си сътрудничи с армията на Турция, Русия постоянно се дистанцира от позициите, подходящи за нивото на приятелство и сътрудничество, което характеризира гръцко-руските отношения през последните 190 г.

Русия отвръща на Гърция, гони двама гръцки дипломати

Русия отвръща на Гърция, гони двама гръцки дипломати

Това била рутинна практика

Според министерството Русия не разбира интересите и критериите на Гърция в международната политика.

"Решението на Министерството на външните работи на Русия, за разлика от решението на гръцката страна, което се основава на конкретни доказателства за незаконни действия на руски официални представители и граждани, не се базира на доказателства. Точно обратното, решението на руската страна е произволно, отмъстително и не се основава на никакви доказателства", допълва министерството.

Гърция предупреждава Русия с допълнителни мерки

Гърция предупреждава Русия с допълнителни мерки

Гърция реши да изпрати послание на изток и на запад към всички приятели и всички други

"Искаме да припомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да толерира опити за подкупване на държавни лица, подкопаване на външната политика и намеса във вътрешните дела", пише още ведомството и уверява, че Гърция никога не се е намесвала във вътрешните работи на Русия.