Гърция няма да приеме стриктен надзор като условие за получаване на пари от фонда от 750 милиарда евро за възстановяването от пандемията от коронавирус. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от "Политико".

В интервю за "Файненшъл таймс" Мицотакис подчерта, че гръцкото правителство е против мерки като непопулярните условия, наложени на страната по време на дълговата криза, когато водената от ЕС "тройка" - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд - "ни принудиха да извършим реформи", въпреки че имаше липса на подкрепа от страна на гърците.

"Гърците узряха много. И ние искаме да прокараме нашите си реформи", поясни премиерът на балканската държава.

Той добави, че други южноевропейски държави също разглеждат предложението "с условия" - да се гарантира, че парите на ЕС се харчат за подобряване на конкурентоспособността на страните членки - като "политически неприемливо".

"Не мисля, че са необходими някакви допълнителни стриктни условия", каза Мицотакис и подчерта, че икономическият преглед на Европейската комисия на всеки шест месеца е достатъчен.

Евролидерите ще проведат среща на върха на 17-18 юли за обсъждане на мерките за възстановяването на европейската икономика и приемане на Многогодишната финансова рамка на Общността. Към момента държавите членки остават разделени и не могат да се разберат как да разпределят парите като заеми и грантове.