Атина няма да промени позицията си по Косово, но тъй като иска да види нормализиране на отношенията с Прищина, подкрепя продължаването на диалога Белград-Прищина, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред сръбския президент Александър Вучич при посещението си в Белград, съобщава "Екзит".

"Не видяхме никакъв напредък през последните месеци и знам, че Александър се е ангажирал да продължи преговорите, за да разреши този проблем по справедлив начин", каза Мицотакис.

През последната година се появиха слухове, че Гърция планира да признае Косово.

Пет държави от ЕС - Гърция, Словакия, Испания, Румъния и Кипър - понастоящем не признават независимостта на Косово, обявена на 17 февруари 2008 г. Всички освен Кипър също са членове на НАТО.

Сърбия: Косово блокира преговорите

Сърбия: Косово блокира преговорите

Позиция на Белград

Междувременно Митосотакис каза също, че Гърция споделя обща визия за европейското бъдеще на Западните Балкани, като подчерта, че Атина иска да види Сърбия като част от ЕС.

След разговори с Вучич в сряда вечерта Мицотакис каза, че се надява Сърбия скоро да изпълни всички условия и да стане член на ЕС, като отбеляза, че това ще бъде много важно за стабилността, мира и сътрудничеството в региона.

"Западните Балкани и присъединяването им към ЕС са основен приоритет за Гърция от Солунския дневен ред през 2003 г.", каза гръцкият премиер.

Мицотакис заяви, че Гърция разбира колко сериозни са реформите по пътя към ЕС.

Регионалното сътрудничество води до развитие, каза Мицотакис и добави, че поради тази причина ЕС очаква с нетърпение присъединяването на всички страни от Западните Балкани.

Гръцкият народ е "велик и искрен приятел" на Сърбия, каза Вучич, като обяви, че гръцкият президент Катерина Сакеларопуло скоро ще посети Белград.

Гърция възнамерява да играе ролята на енергиен хъб за Балканите

Гърция възнамерява да играе ролята на енергиен хъб за Балканите

Tова каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис