Девет турски граждани са обвинени в Гърция за тероризъм, притежание на взривни вещества и връзки с незаконна военна организация, отговорна за самоубийствени атентати в Турция, съобщава "Ройтерс".

Арестът на осем мъже и една жена на три места в централната част на Атина вчера идва само дни преди посещението на турския президент Реджеп Ердоган. Гърция коментира, че двете събития не са свързани.

В Атина се провежда антитерористична операция

В Атина се провежда антитерористична операция

До момента при акцията са задържани деветима заподозрени

Полицейски служители съобщават, че задържаните са разпитани за предполагаеми връзки с левите DHKP/C, които според властите са отговорни за редица атентати в Турция от 1990 г. насам.

Техният адвокат коментира, че клиентите му "се борят срещу фашистки режим" и отрича всякакви връзки с обвиненията.

Те са обвинени в създаването и членството в престъпна организация, свързани с тероризъм актове и доставка и притежание на експлозивни материали и нелегално притежание на огнестрелни оръжия.

Лицата не са коментирали обвиненията.

"Те са бежанци", каза адвокат Александра Зорбала. "Някои са потърсили, други са получили убежище ... те са бойци, които се борят срещу фашистки режим, срещу изтезания и хиляди арести".

Едно от обвиненията, пред които са изправени, е да се противопоставят на арестуването. 

Един от задържаните е издирван от гръцката полиция във връзка с притежание на оръжия и взривни вещества през 2013 година.

Ердоган се очаква да посети Гърция през декември, въпреки че посещението му не е официално обявено.