Гръцки депутати одобриха продажбата на тецове на Public Power Corp. (PPC) на фона на протести на работници, които го определиха като "национално престъпление", съобщава "Ройтерс".

Мнозинството депутати гласуваха в подкрепа на законопроект, който ще позволи на PPC да започне продажбата на централите през май. Това е част от споразумение между Атина и международните кредитори.

Стотици работници в централите се събраха пред парламента, докато депутатите дебатираха законодателството по-рано днес. Те призоваха законодателите да не продават централите.

"Приватизирането на PPC означава по-малко работни места, по-ниски заплати", каза 54-годишен грък, който работи в централите 32 г.

"PPC принадлежат на гръцкия народ и не могат да бъдат продавани на частен инвеститор", добави той.

Консервативната опозиция обвини правителството, че е довело PPC до "ръба на катастрофа" и че лъжи избирателите. Но енергийният министър Йоргос Статакис защити продажбата, тъй като отговаря на целта на ЕС за намаляване на зависимостта от въглища през следващите години.

Някои от протестиращите изсипаха въглища пред парламента.

Гърция приема реформи и продава активи в замяна на заеми от ЕС. Атина се съгласи да продаде 40% от капацитета на PPC.

Централа и лиценз за втора във Флорина, Северна Гърция, ще бъдат продадени с още две централи в Южна Гърция. PPC ще започне международен търг за купувач в края на май.

Протестът днес беше организиран от синдикат GENOP-DEH към PPC. Стачките ще продължат през цялата седмица.

Днес също се проведоха протести на медицински персонал и пенсионери.