Празненствата в Гърция по повод 200 г. от началото на войната за независимост кулминираха с военен парад и прелитане на бойни самолети над столицата Атина, информира АП.

Днес в Гърция е Денят на независимостта.

На парада не бе позволена публика заради нова вълна на коронавируса, която оказва сериозен натиск върху здравната система.

По време на военния парад преминаха танкове пред парламента в гръцката столица, а бойни самолети прелетяха над Акропола. Също така маршируваха войници от различните войскови подразделения, както и служители на полицията, противопожарната служба и бреговата охрана.

Путин поздрави Гърция с 200-годишнината от войната за независимост срещу Османската империя

Путин поздрави Гърция с 200-годишнината от войната за независимост срещу Османската империя

В писмо до гръцкия президент той подчертава значението на връзките между Атина и Москва

Гости от Русия, Великобритания и Франция - Великите сили от XIX век, които оказаха важна помощ във войната за независимост на Гърция срещу Османската империя - както и президентът на Кипър пристигнаха в Атина в сряда за участие в честванията.

Британският принц Чарлз и съпругата му Камила, руският премиер Михаил Мишустин, френският военен министър Флоранс Парли и кипърският президент Никос Анстасиадис присъстваха на парада, след като положиха венци пред Паметника на Незнайния войн край парламента.

Гръцката революция за независимост започва в региона Мани през 1821 г. и продължава години без официална чужда подкрепа. През 1827 г. революцията е почти смазана, но Великобритания, Русия и Франция се намесват и унищожават турско-египетски флот при Наварино.

Този решаващ момент позволява на гърците да продължат борбата и в крайна сметка да извоюват независимост през 1830 г.

Премиерът Кириакос Мицотакис даде начало на честванията днес с издигането на гръцкия флаг на Акропола.

Основните булеварди в централата част на Атина са затворени. Хиляди полицаи са мобилизирани, седем планирани демонстрации са забранени.