Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предлага бившия еврокомисар и министър, а сега президент на Мрежата за реформи в Гърция и Европа Анна Диамантопулу за генерален секретар на Организацията за икономическо Сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде New Europe Online.

Новият шеф на ОИСР трябва да замени Анхел Гурия.

Йоргос Превелакис ще остане като постоянен представител на Гърция в ОИСР.

"В условията на пандемия, глобални икономически сътресения, проблеми със сигурността и нови предизвикателства като миграцията и изменението на климата, ролята на международните организации придобива критични измерения. Още повече, когато говорим за ОИСР, висш орган за сътрудничество на държавите с цел мир и общо развитие", каза Мицотакис след срещата си с Диамантопулу, цитиран в прессъобщение от кабинета на гръцкия премиер.

Той добави, че Гърция е член-основател на тази важна организация. 

"Радвам се, че 60 години по-късно страната ни за първи път в своята история представя кандидатура за ръководство.

Премиерът оцени високо кариерата и качествата на Диамантопулу, както и увереността си, че тя достойно ще заем този пост.

Самата Диамантопулу написа в "Туитър", че за нея подобна номинация е чест.

От 37 общо държави-членки на ОИСР, 22 са също така членове на Европейския съюз. Други четири са европейски (Швейцария, Обединеното кралство, Норвегия и Исландия).

Отбелязва се, че настоящият генерален секретар Гурия идва от Мексико, докато неговият предшественик, канадецът Доналд Дж. Джонстън, също е от американски произход.

Това засилвавероятността сега да спечели кандидатура от Европа.