Гърция призова Турция да осъди и разследва това, което според нея е "обида" за нейното национално знаме на гръцкия остров Кастелоризо, предаде "Ройтерс".

Гръцките медии съобщиха, че синьо-бялото гръцко знаме, нарисувано на скалист хълм, изглеждало оцветено с червена боя. Кастелоризо е много близо до турското крайбрежие.

Не стана ясно веднага кой е отговорен за инцидента.

"Ние открито осъждаме вчерашната обида на гръцкото знаме на Кастелоризо", заяви гръцкото външно министерство в изявление.

"Очакваме турските власти незабавно да осъдят и разследват инцидента, така че виновниците да бъдат изправени пред правосъдието", се казва в него.

Нямаше незабавен коментар от Турция.

Гръцката полиция разследва, съобщи служител. Гръцките медии съобщиха също, че безпилотен самолет, оборудван с високоговорител, е прелетял над Кастелоризо в събота, изпълнявайки турския химн.

Гърция и Турция не са съгласни по редица въпроси, включително къде се простират континенталните им шелфове. Напрежението се разпали миналия месец, след като Турция изпрати кораб за сеизмично проучване в спорни води, придружен от канонерски лодки, за да очертае морска територия за евентуално сондиране на нефт и газ в район, за който се смята, че е богат на енергийни ресурси.

Турски и гръцки военен кораб се сблъскаха по време на противостоянето. Оттогава Турция отзова рейс Орук и двете страни се договориха да подновят проучвателните преговори.