Гърция не е готова да обсъжда отваряне на чуждестранния туризъм. Това стана ясно от думите на ръководителя на експертната комисия за коронавирус в гръцкото здравно министерство - епидемиологът проф. Сотирис Циодрас, съобщава БГНЕС.

Към момента със сигурност не сме във фазата да обсъждаме откриването на чуждестранния туризъм, но разбира се, има подготовка, някои дискусии, при които здравните правила биха могли да работят отново в туризма у нас, което, както и в други европейски страни, е основният въпрос, заяви той.

Относно сектора на общественото здравеопазване Циодрас посочи, че туризмът ще се подчинява на определени правила, обсъждани от комисията на министерството. Все още обаче нищо не било окончателно.

Гърция се готви за туристи от месец юли

Гърция се готви за туристи от месец юли

Правителството готви пакет за туризма

Някои от изискванията ще са провеждането на бърз лабораторен тест, който да гарантира, че туристът не е носител на болестта или я е преболедувал и има изградени антитела, както и спазването на правилата за хигиена.

Въпросът е каква ще бъде епидемиологичната картина на заболяването у нас и в други страни, за да може да се гарантира сигурността, поясни Циодрас и напомни, че глобалното разпространение на вируса е започнало именно с внесени случаи от пътници.

Той даде пример със САЩ, където 65% от вируса се е разпространил от Ню Йорк.

Затова е необходима предпазливост и дори в процедурите за вътрешен туризъм може да има някои забрани, не само за чуждестранния, категоричен бе експертът.

Гърция планира отваряне на хотелите от юли

Гърция планира отваряне на хотелите от юли

Атина очаква европейска стратегия...